Ob obisku točk Tematske poti Vir življenjske energije obiskovalci spoznajo naravno in kulturno dediščino občine Šmarješke Toplice in pomembne nepremične kulturne spomenike lokalnega pomena (razvaline in ostanki nekdanjega gradu Štrlek v Šmarjeških Toplicah, cerkev sv. Lenarta na vinski gorici Koglo, Cerkev Karmelske matere božje s pokopališčem v Slapih) ter Škratovo luknjo v Beli Cerkvi. Točke na tematski poti povezujejo zgodovinsko, etnološko, kulturno in naravno pomembne lokacije, ki pomembno soustvarjajo identiteto kraja in so privlačna za turiste in obiskovalce. Možen je obisk posameznih točk tematske poti, ki so organizirane kot samostojne enote ali krožen ogled vseh štirih točk z izhodiščem v Šmarjeških Toplicah in končno postajo v Beli Cerkvi.

 

 

 

1. Razvaline gradu Štrlek

Na Dolenjskem in širšem območju ob reki Krki, je v srednjem veku zraslo veliko gradov. Zaradi obmejna lege ter bližine tako Ogrske kot Hrvaške je bilo to območje nenehno v nevarnosti pred vdori sovražnih sosedov. Da bi svoja ozemlja zaščitili so jih Habsburžani utrjevali s postavitvijo številnih gradov. Grad Štrlek je v pisnih virih prvič omenjen leta 1247, zato ga uvrščamo med starejše gradove na Slovenskem. Zgradila sta ga viteza Friderik in Rudolf iz Slepškega pri Mokronogu, pozidala pa sta ga brez dovoljenja tedanjega lastnika posesti, freisinškega škofa zato je grad sodil med "črne" gradnje. Razvaline gradu Štrlek stojijo nad potokom Toplica, v neposredni bližini današnjega zdraviliškega kompleksa Term Šmarješke Toplice. Do razvalin gradu vodi urejena gozdna sprehajalna pot. Danes lahko občudujemo le razvaline južne in zahodne stene nekdanjega gradu.

 

 

2. Koglo in cerkev sv. Lenarta 

Koglo je najvišja točka v Občini Šmarješke Toplice na nadmorski višini 417 m.Na Koglem je nekdaj stal gradič Kozjak, ki je bil prva utrdba strelcev proti Ogrom.

Cerkev sv. Lenarta je podružnica šmarješke župnije. V pisnih virih je prvič omenjena šele v 17. stoletju. Cerkev je bila najprej grajena v gotskem slogu, kasneje je bila barokizirana.

Danes je Koglo vinska gorica, ki nudi izvrsten razgled na okoliške kraje ter na številne cerkve, ki stojijo na dolenjskih gričih. Od tod se odpira pogled na dolino reke Krke, Gorjance, kočevski gozd, novomeško kotlino in šentjernejsko polje, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniško-Savinjske Alpe na severu ter celo na Hrvaško Slijeme na jugu.

 

 

3. Slape in cerkev Karmelske matere božje

Grajska cerkev Karmelske matere v Slapih je bila pozidana v letih 1622 - 1628. Sedanja zgradba je nasledila starejšo srednjeveško stavbo. Nastanek cerkve je povezan z lastniki gradu Klevevž, družino Moscon, ki so cerkev postavili kot njihovo družinsko grobno cerkev. Na pokopališču, ki obkroža cerkev je večje število nagrobnih spomenikov med katerimi izstopa grobno polje družine Ulm, zadnjih lastnikov med 2. svetovno vojno požganega gradu Klevevž. 

 

 

4. Škratova luknja

V zvezi z vasjo Bela Cerkev obstaja zanimiva zgodba o jami imenovani Škratovi luknji, ki jo je mogoče tudi obiskati. Ljudsko izročilo pravi, da je pred davnimi časi pod vasjo Bela Cerke v vodil dolg rov. V rovu so živeli majhni, prijazni škratki, ki so radi pomagali ljudem. Mir v vasi je skalil nadut mladenič, ki se je nekega dne preselil  v vas. Škratov ni maral in jih je preganja. Ti se z njim niso želeli prerekati in so se po svojem rovu umaknili na bližnji Vinji vrh. Ljudje, ki so ostali brez pomoči škratov, so ničvrednega mladeniča izgnali iz vasi, vendar se škratje kljub temu niso vrnili. Ljudem so pretili hudi časi. Da vas ne bi propadla, se je najstarejši škrat odločil, da bo ljudem vseeno pomagal, vendar se jim ni nikoli prikazal ob belem dnevu. 

 

 

                     

»Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«

 

ŠMARJEŠKE TOPLICE – VIR ŽIVLJENJSKE ENERGIJE

 

 

Projekt je sofinanciran iz sredstev LEADER, 4. Osi EKSRP. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki