Vinske gorice


Koglo 

 

Koglo se na 417m nadmorske višine, razprostre nad Gorenjo vasjo, zahodno od Šmarjete. S svojo vinsko gorico Mevce, je Koglo ena izmed najlepših višinskih izletniških točk, kamor se obiskovalci Šmarjeških Toplic in gostje Zdravilišča Šmarješke Toplice odpravijo skoraj vsak dan.  Na Koglem se vedno bolj uveljavlja zidaniški turizem, prijazni vinogradniki vas s kozarcem cvička in domačimi mesnimi dobrotami čakajo na skoraj vsakem koraku.

 

 

tl_files/Novice/vlakec/Koglo1.jpg

 

 

Vinji Vrh


Nad Šmarjeto in Belo Cerkvijo se na 392m, dviga znameniti Veliki Vinji Vrh, od koder  vam pogled seže do doline reke Krke, Gorjance, Kočevski Rog, Mirno Goro. Ob lepem vremenu pa se na severovzhodni strani v soncu zableščijo celo Kamniške Alpe. Vrh Vinjega Vrha krasi velika stara lipa in cerkev sv. Jožefa, ki spada pod šmarješko faro.

Če se z Velikega Vinjega Vrha spustimo v dolino proti Beli Cerkvi pa prispemo do cerkve sv. Janeza, ki stoji na Malem Vinjem Vrhu, kjer si lahko oči spočijemo, ko uzremo  krško ravan, v ozadju Sleme, na severovzhodu pa vse štajerske hribe.

Območje Vinjega Vrha z okolico je v preteklosti prekrivalo Panonsko morje, v katerem so se kopičile usedline, ki so se postopoma strdile v apnenec, dolomit, lapor in peščnjak.  Na pobočjih Vinjega Vrha, kjer prevladuje lapor in peščnjak so nastale vinske gorice. Na zahodnem področju Vinjega Vrha najdemo manjše kotanje kremenčevega peska z znamenitimi onkoidi. Vinji Vrh je izredno bogat z arheološkimi najdišči iz različnih zgodovinskih obdobij.

Prav tako kot na Koglem, se tudi na Vinjem Vrhu razvija zidaniški turizem, ljudje vas pričakajo s polnimi kozarci in obloženo mizo.

 

 tl_files/temp/Vinji vrh.jpg

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki