NORDIJSKE POTI


Izhodišče vseh poti je hotel Terme Šmarješke Toplice. Informacije o možnostih izposoje palic in ostale informacije dobite na recepciji hotela Terme Šmarješke Toplice. 


1.    Koglo

Pot je krožna in dolga 8,5 km. Največja višinska razlika je 250 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic preko vasi Brezovica po dolini potoka Zavetrščica, potem pa proti vrhu Koglega (417m) s cerkvijo sv. Lenarta, kjer je lep razgled na Šmarješke Toplice, Vinji vrh in ravnino ob reki Krki z Gorjanci v ozadju. Spust poteka po vzhodni strani Kogla, skozi Gorenjo vas in Kamen Vrh, nazaj do Brezovice in Šmarjeških Toplic.

Težavnost: težka pot

Čas hoje: 2 ¾ ure

 

2.    Otočec - Struga

Pot je dolga 12 km. Največja višinska razlika je 85 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic preko lesenega mostička čez potok Toplica, po desnem bregu in po kolovozni poti skozi gozd in naprej skozi vasi Dobovo in Lutrško selo do gradu Otočec, ki je znano turistično središče. Grad je iz 13. stoletja in stoji na umetnem otoku sredi reke Krke. Pot vodi naprej po desnem bregu Krke mimo kampa s kopališčem do gradu Struga iz 16. stoletja, kjer je tudi golfsko igrišče.

Težavnost: srednje težka pot     

Čas hoje: 3 ure

 

3.    Bela Cerkev

Pot je krožna in dolga 6 km. Največja višinska razlika je 60 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic preko lesenega mostička čez potok Toplica, po desnem bregu. Pri drugem mostičku pot prečka cesto proti Novemu mestu in se nadaljuje skozi gozd. Na tem območju so arheologi odkrili številne gomile iz halštatske in latenske dobe, najznačilnejša predmeta tega okoliša sta skledasta čelada ter čolničasta fibula. Pot vodi naprej proti Spodnji Družinski vasi do Bele Cerkve, kjer se nahaja cerkev sv. Andreja, ena najstarejših farnih cerkva na Dolenjskem. Pot nazaj vodi skozi Sela, Gradenje in Zgornjo Družinsko vas do Šmarjeških Toplic.
Težavnost: lahka pot
Čas hoje: 1 ¾  ure


4.    Šmarjeta

Pot je krožna in dolga 6 km. Največja višinska razlika je 40 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic proti vasi Brezovica in naprej po vaški poti skozi zaselek Kamen Vrh proti Šmarjeti. Na glavnem trgu gospoduje župnijska cerkev sv. Marjete, arhitekturno bogata Karlovškova hiša z gostilno in dom duhovnosti sv. Marjeta. V cerkvi je znamenita slika Križanje italijanskega avtorja iz 17. stol. Kakšnih 100 m severneje se odpira pogled na Zdravce, dolino Radulje, ki daje zavetje nekaterim redkim pticam in bo nekoč ekološki rezervat. V bližini razgledišča je v svežih krtinah mogoče najti tudi miocenske polžke, ostanke iz Panonskega morja. Pot nazaj vodi skozi vas Strelac in po kolovozu nazaj proti Brezovici in v Šmarješke Toplice.
Težavnost: lahka pot          
Čas hoje: 1 ¾  ure


5.    Tekaška

Pot je dolga 2,5 km. Največja višinska razlika je 50 m. Hoja po tekaški poti je primerna za ljubitelje narave, iskalce miru in samote. V začetku je pot enaka kot proti poti Otočec, nato se vije po gozdu v smeri jugovzhoda. Ko zagledamo vodno črpališče, zavije pot proti potoku Toplica, ob katerem se vrnemo nazaj v Šmarješke Toplice.
Težavnost: srednje težka pot         
Čas hoje: ¾ ure

 

6.    Šmarješke Toplice

Pot je krožna in dolga 5 km. Največja višinska razlika je 60 m. Pot vodi izpred hotelov v Šmarjeških Toplicah po asfaltirani poti proti zahodu, pri prvi kapelici pa naravnost proti Žalovičam. Stari, vaški del Šmarjeških Toplic je posejan po pobočju na zahodni strani zdravilišča. Do nedavnega sta bili to dve vasi: Zgornje in Dolenje Toplice, ki danes predstavljata enotno naselje Šmarješke Toplice s cerkvico sv. Štefana. Ob cerkvi stoji starejše poslopje s sto let starim, še ohranjenim vodnjakom, više v vasi pa je še nekaj ostankov lesenih s slamo kritih domačij in stara sušilnica za sadje. Pot nazaj vodi po desni strani potoka Toplica, kjer se nahajajo tudi ostanki gradu Štrlek, nazaj proti Šmarješkim Toplicam.
Težavnost: srednje težka pot        
Čas hoje: 1 ¾  ure


7.    Vinji Vrh

Pot je krožna in dolga 8 km. Največja višinska razlika je 230 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic proti apartmajskemu naselju na Dobravi in naprej skozi vas Mlada Vina, kjer so arheologi odkrili okrog 50 gomil. Pot vodi nad vasjo Orešje do cerkve sv. Jožefa na Velikem Vinjem Vrhu (392m). Z vrha je eden najlepših razgledov v tem delu Slovenije. Ob sledenju toka reke Krke se oko ustavi na največjem otoku na reki Krki, Tržiču, v bližini Kronovega. Na povratku se po strmi poti mimo lipe spustimo proti Beli Cerkvi, nato pa se po navodilih poti št. 3 vrnemo v Šmarješke Toplice. Lahko pa pot nadaljujemo še do Malega Vinjega Vrha s cerkvijo sv. Janeza.
Težavnost: težka pot
Čas hoje: 2 ¾  ure

 

8.    Klevevž

Pot je krožna in dolga 11 km. Največja višinska razlika je 75 m. Pot vodi iz Šmarjeških Toplic skozi Brezovico, preko potoka Zavetrščica in naprej skozi zaselek Kamen Vrh. Nato zavije v gozd in vodi proti severu skozi gornji del Gorenje vasi proti Klevevžu. Pot se vije mimo obdelanih površin ob robu vasi Radovlja in nato po gozdu do vasi Grič. Cilj poti je Klevevž, kjer si je mogoče ogledati več zanimivosti: zajezen termalni izvir, kanjon z brzicami Radulje, dve jami, votlino z notranjim izvirom termalne vode in ostanke gradu Klevevž. Pot nazaj vodi mimo grajske cerkve Slape, kjer so grobovi zadnjih dveh rodbin lastnikov klevevškega gradu in grobnica graditelja cerkve Jurija pl. Moscona. Po asfaltni cesti se pot spusti proti zaščitenemu in obnovljenemu zidanemu mostu čez potok Radulja, nadaljuje pa mimo Gorenje vasi, nazaj proti Brezovici in Šmarješkim Toplicam.
Težavnost: srednje težka pot         
Čas hoje: 3 ure


9.    Dobrava

Pot je krožna in dolga 3 km. Največja višinska razlika je 50 m. Na krožno pot do apartmajev na Dobravi se odpravimo podobno kot pri poti Bela Cerkev: ob potoku Toplica, pot potem prečka asfaltirano cesto za Novo mesto ter nadaljuje mimo stanovanjskih hiš do gostišča, kjer zavije levo in nadaljuje mimo kozolca ob gozdu. Z asfaltirane ceste čez 50 metrov zavije v desno in navzdol. Spet ob gozdu, po asfaltirani poti, do cilja je še dobrih 150 metrov. Pot nazaj poteka skozi razmeroma novi del naselja Šmarješke Toplice.
Težavnost: lahka pot          
Čas hoje: 1 ura


tl_files/temp/puscica.jpgtl_files/temp/puscica.jpgtl_files/temp/puscica.jpg Zemljevid tl_files/temp/puscica.jpgtl_files/temp/puscica.jpgtl_files/temp/puscica.jpg

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki