Indijski lotos 

tl_files/temp/lotos.jpg

V zdraviliškem parku Term Šmarješke Toplice se nahaja jezerce, ki ga napaja topla termalna voda in v njem uspeva redka rastlinska vrsta – indijski lotos. Poleti se nad gladino jezerca dvignejo rožnati cvetovi lotosa, katerega domovina so predeli Azije in Avstralije. Prav topla termalna voda je zaslužna, da občutljivi lotus, ki v naravi uspeva v toplejših predelih sveta, preživi tudi ostre zime v Šmarjeških Toplicah. 

 

 

Zgornja Klevevška jamatl_files/temp/Zgornja Klevevska jama.jpg

Nahaja se ob soteski potoka Radulja pod vzpetino, kjer so razvaline gradu Klevevž. Jamo tvori 209 m dolg rov, na dnu zapolnjen z usedlinami. Jama je ena najdaljših na tem območju. Tu so našli kapnike, pa tudi prazgodovinsko keramiko. Po legendi naj bi bil v njej skrit tudi zaklad. Jama še ni urejena za obiskovalce.

 

 

Spodnja Klevevška jama

tl_files/temp/Spodnja jama.jpg

Okoli 10 metrov pod Zgornjo Klevevško jamo se nahaja Spodnja Klevevška ali Ajdovska jama. V tej jami na dan privre hipotermalna voda. Le-ta priteka iz špranje v steni s temperaturo 21°C. Jama je doslej edina znana topliška jama. Do sedaj je raziskanih 518 m rovov, vendar tudi ta še ni urejena za obiskovalce. Jama je zanimiva tudi zaradi bogatega jamskega živalstva, v njej so našli porodniški koloniji netopirja južnega podkovnjaka.

 


 

Soteska potoka Raduljatl_files/temp/Soteska Radulje 4.jpg

Potok Radulja je nekaj deset kilometrov dolg vodotok, ki se vije skozi Občino Šmarješke Toplice in izliva v reko Krko. V svojem srednjem toku, v kanjonu ustvarja manjše slapove in brzice.

 

 

 

Klevevška Toplica  

tl_files/temp/Smarjeske Toplice 133.jpg

Termalni izvir Toplica izvira pod sotesko reke Radulje v Klevevžu in ima od 21 do 25°C. Voda je ujeta v manjši kamnit bazen in je primerna za kopanje.

 

 

Zdravci 

Zdravci so obsežno mokrišče, ki se je oblikovala ob

tl_files/temp/DSC00896.JPG

sotočju potokov Radulje in Laknice.To področje

je pester naravni habitat in daje zavetjem

nekaterih redkim rastlinskim in živalskim vrstam.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki