HIŠA ŽIVE DEDIŠČINE "Iz narave in preteklost za prihodnost"

 

Hiša žive dediščine stoji na mestu nekdanje Osnovne šole Bela Cerkev, ki je z delovanjem prenehala leta 1970. Svoja vrata je na široko odprla v juniju 2015. Njena vsebina ponuja vpogled v življenje lokalnih prebivalcev skozi različne zorne kote in zgodovinska obdobja.

 

Simbol Hiše žive dediščine je Orant, bronast obesek iz 1. stoletja pred našim štetjem, ki ponazarja človeško figuro in je bil najden na pobočjih Vinjega vrha.

Hiša žive dediščine zajema štiri nadstropja, ki jih vsebinsko dopolnjujejo posamezni prostori: Zwittrova dvorana in Enološki laboratorij v kletnem prostoru, Soba žive dediščine v pritličju, Dežela arheologije in Soba ustvarjalnosti v 1. nadstropju ter Škratova soba in Soba naših prednikov v 2. nadstropju hiše. 

 

 

ZWITTROVA DVORANA

Zwittrova dvorana nosi ime po dr. Franu Zwittru, znanem slovenskem zgodovinarju rojenem v Beli Cerkvi. V dvorani so v vitrini razstavljeni Zwittrovi osebni predmeti, ki jih je hranil na svoji pisalni mizi.

V dvorani je na ogled tudi začasna razstava fotografij domačina gospoda Rudija Pipe z naslovom "Iz narave".

Dvorana nudi prostor za organizacijo različnih kulturnih prireditev in javnih dogodkov.

V dvorani si lahko ogledate promocijski film Občine Šmarješke Toplice.

 

 

 

ENOLOŠKI LABORATORIJ

V enološkem laboratoriju se lahko seznanite z vinogradništvom, eno najpomembnejših kmetijskih panog v občini Šmarješke Toplice. 

Sodobna oprema laboratorija omogoča analize vzorcev vina.

 

 

 

SOBA ŽIVE DEDIŠČINE

Kulinarično dediščino območja lahko spoznate v Sobi žive dediščine, v kateri lokalno društvo podeželskih žena redno izvaja kulinarične delavnice in razstave okusnih lokalnih jedi. V sklopu sobe je nameščena tudi krušna peč, ki omogoča prikaz domače peke kruha na tradicionalen način.

 

 

DEŽELA ARHEOLOGIJE

 

V daljno preteklost vas popelje Dežela arheologije. V njej se lahko sprehodite skozi obdobja prazgodovine, antike, preseljevanja narodov in preko razstavljenih replik predmetov, najdenih na širšem območju Vinjega vrha, spoznate način življenja tukajšnjih prednikov.

 

Unikatni arheološki najdbi s širšega območja Vinjega vrha sta po kraju najdišča dobili tudi ime – to sta šmarješka čelada in šmarješka zaponka oziroma fibula.

 

 

SOBA USTVARJALNOSTI

V Sobi ustvarjalnosti si lahko ogledate razstavo šolskega inventarja stare osnovne šole Bela Cerkev in učne pripomočke bivših učencev.

 

Soba je namenjena izvajanju rokodelskih delavnic.

 

 

ŠKRATOVA SOBA

Zgodba o škratu Viniju iz Bele Cerkve govori o tem, da so v teh krajih  ljudem nekočpomagali škratje, ki so se prikazovali v Škratovi luknji, nedaleč od Hiše žive dediščine. Ko se je v kraj preselil zloben mladenič, ki je te škrate preganjal, so se odločili zapustiti vas in se umaknili na bližnji Vinji vrh. Čez čas se najstarejši škrat vseeno vrnil v vas in domačinom še vedno pomagal, a se jim ni nikoli več prikazal.

Soba je namenjena najmlajšim obiskovalcem. 

 

 

SOBA NAŠIH PREDNIKOV

Delo pomembnih osebnosti, ki so se rodile v naših krajih ali tukaj delovale lahko spoznate v Sobi naših prednikov. V sobi sta predstavljena življenje in delo zgodovinarja Dr. Frana Zwittra, zbiralca in ustvarjalca ornamentov Jožeta Karlovška, duhovnika in ljubiteljskega raziskovalca lokalne zgodovine Janeza Volčiča, duhovnika in poznavalca kmetovanja Janeza Zalokarja ter številnih drugih.

 

 

a

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki