O Hiši žive dediščine

 

 

HIŠA ŽIVE DEDIŠČINE - " IZ NARAVE IN PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST"

 

 

V sklopu projekta imenovanega Hiša žive dediščine »Iz narave in preteklost za prihodnost« je s pomočjo nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za kulturo v vasi Bela Cerkev v Občini Šmarješke Toplice na mestu nekdanje Osnovne šole Bela Cerkev zaživel medgeneracijski interpretacijski center dediščine. Njegova vsebina nudi vpogled v življenje lokalnih prebivalcev skozi različne zorne kote in zgodovinska obdobja ter na inovativen način predstavi bogato kulturno dediščino območja Šmarjeških Toplic.

 

Simbol Hiše žive dediščine je bronast obesek Orant iz 1. stoletja pred našim štetjem, najden na pobočjih Vinjega vrha. Obesek upodablja človeško postavo, ki prestopa krog in s tem simbolizira podiranje meja in stopanje iz okov vsakdana.

 

Sprehod po posameznih tematskih sobah nas popelje od daljne preteklosti vse do živahnega utripa sedanjosti.

 

Replike na širšem območju Vinjega vrha najdenih predmetov, ki so na ogled v Deželi arheologije, odsevajo pestro življenje tukajšnjih prednikov iz obdobja prazgodovine, antike, preseljevanja narodov vse do prihoda Slovanov.

 

V enološkem laboratoriju se pobliže spoznate z vinogradništvom in vinarstvom, kulinarično dediščino območja pa spoznate v Sobi žive dediščine. Šolski inventar in učni pripomočki nekdanjih učencev so na ogled v Sobi ustvarjalnosti.

 

Delo pomembnih osebnosti, ki so se rodile v naših krajih ali tukaj delovale lahko spoznate v Sobi naših prednikov. Zanimivi zgodbi o hudomušnem škratu Viniju in drugim pripovedkam iz naših krajev najmlajši obiskovalci lahko prisluhnejo v Škratovi sobi

 

 

 

 


Več o programu si poglejte pod Aktualno.


Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki