Šmarjeta

Gručasto naselje na prehodu iz Krškega gričevja v Raduljsko hribovje leži v široki dolini ob cesti Novo mesto - Mokronog. V središču stoji župnijska cerkev sv. Marjete, po kateri je kraj dobil ime. Najpomembnejše kmetijske dejavnosti so poljedeljstvo, mlečna živinoreja in vinogradništvo, krajani so v večini zaposleni v bližnjem Plastoformu in Termah Šmarješke Toplice, veliko pa se jih na delo vozi tudi v Novo mesto. V kraju je osnovna šola z vrtcem ter večnamenska dvorana, ki gosti štveilne prireditve.

Šmarjeta je skupno ime za širši najdiščni kompleks, ki obsega železnodobno naselbino na Vinjem Vrhu s pripadajočimi grobišči. Prvič se omenja leta 1314, župnija pa pred letom 1406. Sedanja neoromanska arhitektura župnijske cerkve sv. Marjete je bila pozidana v letih 1910-1927 po načrtih sarajevskega arhitekta J. Vancaša in je nadomestila romansko, v 18. stol. prezidano prednico. Glavni marmorni oltar je iz leta 1927, križev pot in sliko sv. Frančiška v severni kapeli je leta 1885 naslikal M. Koželj, v južni stranski kapeli visi monumentalna slika Križanje iz 1. polovice 17. stol., prinešena iz Slap. Orgle iz sredine 19. stol. so izdelek P. Rumpla.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki