AKTIVNOSTI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA SKUPAJ V OBČINI ŠMARJEŠKE TOPLICE

AKTIVNOSTI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA SKUPAJ V OBČINI ŠMARJEŠKE TOPLICE

v HIŠI ŽIVE DEDIŠČINE

 

Marec in april 2019

 

 

 

Petek, 1. 3. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

KULINARIČNA DELAVNICA PUSTNIH JEDI

Izvajalka: Elizabeta Verščaj

Kulinarična delavnica bo priprava na prihajajoče pustne praznike. Spekli boste krofe, miške, flancate, beljakov kolač in še kaj ter ob tem imeli priložnost, da z izkušeno mentorico delavnic izmenjate vaše izkušnje.

 

Petek, 8. 3. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

SPOZNAVANJE EKSOTIČNIH SADEŽEV IN NJIH UPORABA

Izvajalka: Suzana Plut

Na delavnici boste spoznali in degustirali različno eksotično sadje, ki ga srečujete na policah trgovin, in se naučili, kako ga uporabljati.

 

Petek, 15. 3. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

KORUZNO LIČJE NEKOČ IN DANES

Izvajalka: Rozina Kum

Delavnica naj bi spomnila na nekoč zelo uporaben material, ki je bil na voljo zastonj, le pravi čas ga je bilo treba nabrati. V preteklosti so koruzno ličje uporabljali za izdelavo sedežnega pohištva, sedežnih in ležalnih površin za otroke. Koruzno ličje so uporabljali predvsem na območjih, kjer so težko dostopali do rastlin za pletenje, ki so rasle v vodi ali okrog nje (rogoz, trstika). Najpogostejši uporabni predmeti so bili cekarji z ročaji, predpražniki in copati, omela za pripravo krušne peči. Na delavnici se boste naučili izdelati osnovni izdelek t.j. okrogel podstavek, ki pa ga z malo domišljije in spretnosti lahko sami nadgradite.

 

Petek, 22. 3. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

ZVOČNO MEDITATIVNA DELAVNICA

Izvajalka: Maja Medic Tomič

Na delavnici bo potekala vodena meditacija, ki nam omogoča, da se zazremo v svojo globino in začutimo hvaležnost za majhne stvari, prijetne trenutke in prave ljudi. Predali se bomo zdravilnemu zvoku in se sprostili ter napolnili z energijo, pozitivnimi mislimi in mirom.

Udeleženci naj na dan dogodka pijejo veliko tekočine. S seboj naj prinesejo ležalno podlago, manjši vzglavnik, toplo odejo in vodo.

 

Petek, 29. 3. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

OSNOVE IZDELAVE BELE VEZENINE POZNANE TUDI KOT RISHELIE VEZENINA

Izvajalka: Rozina Kum

Nekoč cenjena vrsta vezenine je v zadnjih letih ponovno postala zanimiva. Bela vezenina zato, ker se večinoma veze na belo blago z belim sukancem.

Izdeluje se po narisanem vzorcu. Zanjo je značilno izrezovanje blaga na  posameznih delih. Tehnika izdelave je v vseh vzorcih enaka. Bogastvo in lepoto izdelku daje

zahtevnost vzorca in natančnost izdelave.

Na delavnici se boste naučili tehniko izdelovanja za samostojno ustvarjanje.

 

 

Petek, 5. 4. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

KOŠARICE ZA VELIKONOČNA JAJČKA IZ FILCA IN PAPIRJA

Izvajalka: Darja Hrovatič

Filc je barvit, mehek material in enostaven za izdelavo. Z nekaj ročnega šivanja bomo hitro naredi košarice za jajčka, ki bodo z malo domišljije dobile tudi obliko zajca, kokoške.

Prav tako pa bomo oblikovali iz papirja in kartona enostavne, izvirne in barvite košarice, ki bodo prav tako lepa dekoracija za na praznično mizo.

 

Petek, 12. 4. 2019, ob 17. uri, Hiša žive dediščine

VELIKONOČNI PIRHI

Izvajalka: Darja Hrovatič

Izdelajte pirhe letos malo drugače.

Stiroporna jajčka, oblečena v barvito pisano blago in okrašena z trakovi in našitki, so prav posebna in unikatna. Tehnika je enostavna, primerna tudi za začetnike.

Ko pustite domišljiji prosto pot in združite različne tehnike, pa lahko običajno jajce spremenite v male pisane figurice in dobite unikatne velikonočne pirhe. Tudi v tem se bomo preizkusili.

 

 

 

Petek, 19. 4. 2019 in 26. 4. 2019, ob 13.00 v OŠ Šmarjeta (v sklopu delavnic za otroke, ki bodo potekale od 22. 3. 2019 dalje)

V RITMU PLESA IN GIBA

Izvajalka: Margareta Lešnik

 Začutimo in sprostimo svoje telo skozi valove plesa, svobodnega giba in tehnik sproščanja! Svobodno plesno in gibalno izražanje nam omogoča spoznavanje lastnega telesa in njegovih zmožnosti, prav tako pa se urimo v izražanju svojih čustev. Ker pa nam telo vsakodnevno služi za opravljanje raznovrstnih dejavnosti, ga je potrebno negovati, razvajati, se z njim spoprijateljiti in ga nenazadnje tudi sprostiti.

 

 

Vse aktivnosti so brezplačne.

Spremljajte naše objave na http://vgc-skupaj.si.

 

Za vse INFORMACIJE smo vam na voljo na tel. številki 059 075 710 ali 031 329 567 (Gabi Ogulin Počrvina) ali na gabi.ogulin.pocrvina@ric-nm.si.

 

 

 

 

 

 

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki