Kulturna dediščina

 

Občina Šmarješke Toplice ima bogato naravno in kulturno dediščino. Pomembno vlogo je že od nekdaj igrala voda, ki je na območju Klevevža in Zdravcev skupaj z drugimi dejavniki v naravi sooblikovala izjemen habitat za raznorazne ptice in druge živali, termalni izviri pa so omogočili razvoj zdraviliškega turizma.

 

Širše območje Vinjega vrha je neprekinjeno naseljeno že iz časa prazgodovine. Človek si je na tem območju ustvaril prijeten prostor za življenje, ki si ga je bogatil s tem, kar mu je dajalo okolje. Vinogradništvo in s tem povezano pridelovanje cvička, ki se je razvilo na območju Dolenjske, je posebnost ne samo v Slovenskem prostoru, ampak tudi širše, dobri kapljici pa prileže tudi kakšna kulinarična posebnost kraja.

 

Hribovita pokrajina in voda nista nudili samo ugodnega prostora za življenje, ampak sta bili marsikomu tudi navdih za raziskovanje in ustvarjanje. Na našem območju so ustvarjali in živeli pomembni raziskovalci ljudskega izročila (Jože Karlovšek), zgodovinarji (Fran Zwitter), duhovniki (Janez Volčič, Janez Zalokar) in drugi. Dediščino kraja bogati tudi pester nabor ljudskih pripovedk, v Beli Cerkvi še posebej zgodba o škratu Viniju.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki