VODENI OGLEDI ZA OBISKOVALCE HIŠE ŽIVE DEDIŠČINE

 

 

 

Vodeni ogledi po Hiši žive dediščine so za obiskovalce organizirani:

 

 

vsako SOBOTO od 10.00 do 12.00 ure

 

 

 

Vljudno vabljeni!

 

 

tl_files/slike/zunanjost.jpg

 

 

AKTUALNE PRIREDITVE IN DOGODKI V HIŠI ŽIVE DEDIŠČINE

 

 

 

AKTIVNOSTI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA SKUPAJ

V OBČINI ŠMARJEŠKE TOPLICE

 

 

V okviru delovanja Večgeneracijskega centra Skupaj, ki deluje na območju 8 občin v Jugovzhodni regiji, bodo v Hiši žive dediščine enkrat tedensko potekale brezplačne delavnice, izobraževanja in predavanja za prebivalce občine Šmarješke Toplice.

Vsebine bodo obsegale različne tematike tako za odrasle kot otroke.

 

V priponki si lahko ogledate teme delavnic za mesec marec in april.

 

Vljudno vabljeni!

 

 

REDNE TEDENSKE AKTIVNOSTI DRUŠTEV 

 

V prostorih Hiše žive dediščine vsak teden potekajo redne dejavnosti domačih društev. Dvakrat tedensko se v Zwittrovi dvorani odvija vadba Godbe na pihala Šmarješke Toplice, trikrat tedensko poteka v Sobi naših prednikov pouk glasbene šole, Društvo vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev prav tako tedensko opravlja analize vinskih vzorcev v Enološkem laboratoriju. V Zwittrovi dvorani v jesenskem in zimskem času ob ponedeljkih zvečer poteka telovadba in ob nedeljskih večerih plesne urice, ki jih organizirajo v Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Članice ob sredah ustvarjajo v Sobi ustvarjalnosti in izvajajo različne kulinarične in pekovske delavnice, skrbijo za pogostitev obiskovalcev Hiše žive dediščine ter sodelujejo pri izvedbi številnih dogodkov. Ob torkih v Zwittrovi dvorani poteka trening pikada članov Društva upokojencev Bela Cerkev, ki vsako drugo nedeljo v mesecu organizirajo tudi meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola. Vsak torek Belo Cerkev in Hišo žive dediščine med vožnjo turističnega vlakca obiščejo turisti nastanjeni v Termah Šmarješke Toplice. V sklopu delovanja Hiše žive dediščine potekajo tudi vodeni ogledi za posamezne obiskovalce in različne organizirane skupine. Z mesecem februarjem je v Hiši žive dediščine pričel z delovanjem tudi Večgeneracijski center, ki izvaja raznolike aktivnosti vsak petek od 17. do 20. ure.

 

 

PRETEKLE PRIREDITVE IN DOGODKI

 

 PRETEKLE PRIREDITVE IN DOGODKI

 


 

Pričetek izvajanja Študijskega krožka »Eko kreacije«


V mesecu juliju je Razvojno izobraževalni center Novo mesto v prostorih Hiše žive dediščine pričel z izvajanjem Študijskega krožka imenovanega »Eko kreacije«. Krožek bo obsegal 50 ur, skozi delavnice pa bodo udeleženke spoznavale različne materiale, tehnike in možnosti recikliranja ter izdelale uporabne predmete in unikatne izdelke. V prvem sklopu delavnic, ki so potekale v mesecu juliju in avgustu, so imele udeleženke možnost osvojiti znanje in tehnike predelave tekstilnih izdelkov ter izdelati uporabne predmete, za katere so uporabile stare materiale in blago. Šiviljski izdelki, ki so jih v okviru študijskega krožka izdelale udeleženke, bodo na ogled tudi na razstavi, ki jo bodo pripravili v prostorih RIC-a Novo mesto.

 

 

Obisk pohodnikov v sklopu pohoda študentov »Grem domov v Novo mesto«.

8. 7. 2017

 

V sklopu tradicionalnega študentskega pohoda poimenovanega »Gremo domov v Novo mesto« so Belo Cerkev in Hišo žive dediščine, že tretje leto zapored, obiskali tudi pohodniki na štiridnevni turi iz Maribora do Novega mesta. Projekt »Grem domov v Novo mesto« so zasnovali v Društvu novomeških študentov in vsako leto se skupine študentov po koncu izpitnega obdobja peš odpravijo iz vseh treh univerzitetnih središč – Ljubljane, Maribora in Kopra proti Novemu mestu. Skupina pohodnikov, ki je obiskala Hišo žive dediščine je štela 10 pohodnikov – šest deklet in štiri fante. Članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev so v Sobi žive dediščine pohodnikom pripravile okrepčilo v obliki pravega nedeljskega kosila, kar je pohodnike, ki so jih na poti spremljali predvsem sendviči, izredno razveselilo.

 

 

Obisk vzgojiteljev dijaških domov

26. 6.22017

 

Hišo žive dediščine in Dolenjsko so obiskali tudi vzgojitelji in vzgojiteljice Dijaških domov iz vseh koncev Slovenije. Skupino obiskovalcev je v Belo Cerkev pripeljal turistični vlakec. Po ogledu Hiše žive dediščine in predstavitvi njene vsebine, so druženje nadaljevali ob domačem cvičku in suhih mesninah. Obisk Bele Cerkev so zaključili še s sprehodom do Škratove luknje, kamor jih je pospremil sam škrat Vini.

 

 

Nastop pevskega zbora iz Avstrije

17. 6. 2017

 

V Zwittrovi dvorani je poletni sobotni večer popestril glasbeni nastop združenega mešanega pevskega zbora iz območja Salzburga pod strokovnim vodstvom gospoda Helmuta Zeilnerja in Andreasa Salzbrunna. Pevci in pevke so v okviru intenzivnih pevskih priprav v Termah Šmarješke Toplice pripravili zaključni glasbeni večer, na katerem so nastopili skupaj s slovenskimi gosti, vokalno skupino Mezzo iz Novega mesta pod vodstvom Barbare Lotrič.

Prijeten glasbeni večer je v slovenskem in nemškem jeziku povezovala Simona Vidic. Vrhunec večera je bil skupni nastop več kot 70 avstrijskih pevcev in pevk ter vokalne skupine Mezzo. Za zaključek so vsi skupaj zapeli znano ljudsko pesem v slovenskem jeziku.

 

 

Predvajanje filma »Cvetje v jeseni«

16. 6. 2017

 

V Zwittrovi dvorani se je v sklopu praznovanja občinskega praznika v sodelovanju z Društvom godba na pihala Šmarješke Toplice predvajal slovenski film Cvetje v jeseni. V bodoče je želja, da filmski večeri v Hiši žive dediščine postanejo stalnica in še dodatno popestrijo živahno dogajanja v Hiši žive dediščine.

 

 

Obisk staršev in otrok iz Vrtca Radovednež, Škocjan

24. 5. 2017

 

V sklopu vožnje s turističnim vlakcem po občini Šmarješke Toplice je skupina otrok vrtca Radovednež iz Škocjana skupaj s vzgojiteljicami in starši obiskala tudi Belo Cerkev, kjer so si v Hiši žive dediščine ogledali kratek film z zgodbo o škratu Viniju ter obiskali Škratovo sobo. Obisk Bele Cerkve so zaključili s sprehodom do Škratove luknje, kjer so si ogledali bivališče belocerkovških škratov.

 

 

Delavnice peke kruha v krušni peči za dijake Gimnazije Novo mesto

24. 5. 2017

 

V okviru Projektnega tedna se je deset dijakov Gimnazije Novo mesto udeležilo delavnice peke kruha v krušni peči, ki se je odvijala pod mentorstvom članic Društva podeželskih žena Bela Cerkev v Sobi žive dediščine. Dijaki so zamesili vsak svoj hlebček kruha iz različnih vrst žita in ga nato po starem običaju spekli v krušni peči. Peki kruha je sledil še praktični prikaz izdelave vinjevrške pogače, ki so jo dijaki kasneje z veseljem pomalicali.

 

 

Območno srečanje ljudskih pevcev in godcev

18. 5. 2017

Hiša žive dediščine je v maju gostila tudi Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž poimenovano »Naj zazveni ljudska pesem«, ki ga je pripravil Javni slad za kulturne dejavnosti Novo mesto. V sklopu srečanja se je predstavilo devet zasedb ljudskih pevcev. Dogodek je kot prva otvorila domača skupina ljudskih pevk Šmarjetk. Na srečanju so se predstavile še Ljudske pevke Klasje iz Škocjana, Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči, Ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih Toplic, Pevska skupina Podgorjanski prijatelji iz Novega mesta, Ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, Ljudski pevci Fantje z vasi iz Škocjana ter pevska skupina in vokalno inštrumentalni trio Li-La Folklornega društva Kres iz Novega mesta. Nastope pevcev je strokovno spremljala dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Vodja območne enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto, Klavdija Kotar, je ob koncu prireditve podelila vodjem nastopajočih skupin tudi priznanja za udeležbo na območnem srečanju.

 

 

Obisk udeležencev vseslovenskega srečanja »Šole zdravja« v Šmarjeških Toplicah

12. 5. 2017

 

V sklopu vseslovenskega srečanja Društva Šola zdravja, ki je v mesecu maju potekal v Šmarjeških Toplicah, so udeleženci srečanja obiskali tudi Belo Cerkev in Hišo žive dediščine. Več kot 500 obiskovalcev se je v Belo Cerkev odpravilo z avtobusnim prevozom, peš v sklopu vodenega pohoda in s turističnim vlakcem. Obiskovalci so bili presenečeni nad aktivnostjo in gostoljubnostjo domačih društev ter z lepimi in pozitivnimi vtisi zapuščali Šmarješke Toplice.

 

 

Obnovitev cestnoprometnih predpisov za upokojence v okviru projekta »Sožitje za večjo varnost v prometu«

11. 5. 2017

 

V prostorih Hiše žive dediščine je v četrtek, 11. maja 2017, v sklopu projekta »Sožitje za večjo varnost v prometu« potekal sklop predavanj in usposabljanje, namenjeno voznikom upokojencem in seniorjem s območja Občine Šmarješke Toplice. Dogodek je potekal v sodelovanju domače krajevne organizacije Rdečega križa Bela Cerkev z Agencijo za varnost prometa, Policijo in Družbe za avtoceste Slovenije (DARS). V okviru enodnevnega preventivnega dogodka so udeleženci prisluhnili štirim vsebinskim sklopom, ki so obsegali osvežitev znanja pravil cestnega prometa, varno vožnjo po avtocesti in hitri cest, temeljne postopke pri oživljenju ponesrečencev in svetovalno vožnjo z ocenjevalci na vozniškem izpitu.

 

 

Izobraževanje mentorjev letovanja za otroke na Debelem Rtiču

6. 5. 2017

 

V prostorih Hiše žive dediščine je v soboto, 6. maja 2017, potekalo celodnevno izobraževanje za spremljevalce otrok na poletnih letovanjih otrok na Debelem Rtiču v organizaciji Rdečega Križa Novo mesto. Po začetnem uvodu v delovni dan s sproščenim klepetom ob jutranji kavi in piškotih, so si udeleženci izobraževanja najprej ogledali prostore Hiše žive dediščine nato pa nadaljevali z začrtanim programom ter delavnicami z različnimi tematikami, ki so pokrivale področje delovanja Rdečega Križa, zdrave prehrane, prve pomoči, tehnik sproščanja ter dela z otroki na letovanju.

 

 

Nadaljevalni tečaj angleščine v okviru RIC-a Novo mesto

5. 5. 2017

 

V mesecu maju je Razvojno izobraževalni center Novo mesto v Hiši žive dediščine začel z izvajanjem 20-urnega nadaljevalnega tečaja angleščine za občane Občine Šmarješke Toplice. Tečaja se redno udeležuje 10 tečajnikov, ki se na tečaju srečujejo ob petkih v dopoldanskih urah.

 

 

Obisk pohodnikov v sklopu projekta »70 kilometrov po Sloveniji« podjetja Alpina

22. 4. 2017

 

V sklopu pohodniškega izziva poimenovanega »70 kilometrov po Sloveniji«, ki ga je ob svoji 70. obletnici delovanja podjetja zasnovala Alpina, so Hišo žive dediščine obiskali tudi udeleženci pohoda, ki se je odvijal na območju Šmarjeških Toplic. Več kot 80 pohodnikov iz različnih koncev Slovenije je spoznavalo naravne lepote in kulturno dediščino kraja ter s prijetnimi vtisi zapuščalo Belo Cerkev in Hišo žive dediščine ob vrnitvi v Šmarješke Toplice.

 

 

Voden ogled za člane Društva invalidov Novo mesto

11. 4. 2017

 

Na pohodu iz Šmarjeških Toplic do Bele Cerkve so se v Hiši žive dediščine ustavili tudi člani Društva invalidov Novo mesto. Po okrepčilu s cvičkom in vinjevrško pogačo so si ogledali prostore Hiše žive dediščine in druženje nadaljevali na Vinjem vrhu.

 

 

Tradicionalna prireditev »Sožitje kruha in vina«

9. 4. 2017

 

Zaključna prireditev »Sožitje kruha in vina« je v Zwittrovi dvorani potekala v nedeljo, 9. aprila 2017. Na prireditvi so bila vsem prinašalkam in prinašalcem kruha podeljena priznanja, šestim gospodinjam, ki so tri leta zapovrstjo prejele zlato priznanje pa še posebne plakete.

Prireditev so s plesom in recitali popestrili učenci Osnovne šole Šmarjeta, na prireditvi je zaigrala Godba na pihala Šmarješke Toplice, zapele so ljudske pevke Šmarjetke, na klavirju pa se je predstavila mlada pianistka Enja Bančov.

Obiskovalci prireditve so si lahko v lepem nedeljskem popoldnevu ogledali prikaz peke znane Vinjevrške pogače iz ajdove moke in orehov ter se ustavili na stojnicah, kjer so se predstavili lokalni obrtniki in rokodelci.

 

 

7. Državno ocenjevanje kruha iz različnih vrst žit v Beli Cerkvi 

8. 4. 2017

 

Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije letos pripravilo že tradicionalno 7. Državno ocenjevanje kruha v Beli Cerkvi. Na ocenjevanje je prispelo 129 hlebcev kruha, ki so jih razdelili v šest kategorij glede na vrsto žita iz katerega so bili pripravljeni. Po skrbnem ocenjevanju treh strokovnih komisij so med prinašalke in prinašalce kruha razdelili 2 zahvali, 12 bronastih, 53 srebrnih in kar 62 zlatih priznanj. Najboljši kruh, ki je dosegel vseh 80 možnih točk, je spekla Erika Vrtačič iz Pristavice pri Šentjerneju in tako prejela »veliko zlato priznanje«. Na ocenjevanje so kruh prinesli tudi nadobudni mladi peki in sicer vrtčevski otroci iz šmarješkega Vrtca Sonček in Vrtca Lešnica ter skupina mladih pekov poimenovanih »Plamenčki« iz Dolskega. Vsi ocenjeni vzorci kruha so bili predstavljeni tudi na tradicionalni razstavi.

 

 


Voden ogled za članice Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje

 

3. 4. 2017

 

V sklopu rednih mesečnih aktivnosti so Belo Cerkev in Hišo žive dediščine obiskale članice Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje. Voden ogled prostorov in vsebine Hiše žive dediščine so obiskovalke nadgradile še s sprehodom do Škratove luknje in spoznavanjem okolice Bele Cerkve.

 

 

Obisk učiteljev mentorjev programa Erasmus +

29. 3. 2017

 

Osnovna šola Šmarjeta je v mesecu marcu gostila mentorje iz osnovnih šol iz Češke, Nemčije in Finske s katerimi sodelujejo v programu Erasmus plus s projektom »Read to succeed«. S sodelovanjem v skupnem projektu si štiri partnerske osnovne šole prizadevajo izboljšati bralno pismenost otrok. V sklopu obiska so poleg Osnovne šole Šmarjeta spoznavali tudi naravne in kulturne znamenitosti občine Šmarješke Toplice in si v Beli Cerkvi ogledali tudi Hišo žive dediščine.  V hiši so se preizkusili v pripravi testa in peki kruha ter imeli priložnost pokusiti lokalne kulinarične dobrote, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev.

 

 

Literarni večer ob materinskem dnevu

25. 3. 2017

 

V Hiši žive dediščine je Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev v sodelovanju s Terezijo Balažević in Literarno sekcijo Snovanja Društva upokojencev Novo mesto z literarnim večerom obeležilo materinski dan. Na prireditvi so se s svojimi avtorskimi literarnimi deli predstavili člani novomeške literarne sekcije, program pa so glasbeno popestrili Lana Jeglič na kitari in ljudska pevka Marija Jerele ob spremljavi harmonikarja Petra Moravca. Na prireditvi sta se z recitalom predstavili tudi mladi umetnici Lara Šimic in Tjara Turk, ki se je  z violino nastopila tudi v glasbeni točki.

 

 

Obisk udeležencev strokovne ekskurzije v sklopu izobraževanja za turistične vodnike na območju Dolenjske in Bele krajine

18. 3. 2017

 

Hišo žive dediščine so v sklopu zaključne strokovne ekskurzije po Dolenjski obiskali udeleženci izobraževanja za turistične vodnike, ki sta ga v začetku leta v Novem mestu organizirala Razvojni center in turistična agencija Kompas. Udeleženci so v sklopu pridobivanja certifikata obiskali zanimive turistične točke in se spoznali s turistično ponudbo Dolenjske in svoje vedenje nadgradili z vsebino predstavljeno v Hiši žive dediščine.

 

 


Javna predstavitev projekta Večgeneracijskega centra Skupaj

14. 3. 2017

 

Razvojno izobraževalni center Novo mesto je v Hiši žive dediščine pripravil javno predstavitev projekta Večgeneracijskega centra Skupaj, ki bo do leta 2021 izvajal svoje programske vsebine tudi na območju Občine Šmarješke Toplice. Za izvajanje delavnic, tečajev in izobraževalnih vsebin bodo v petletnem obdobju za občane občine Šmarješke Toplice na voljo prostori Hiše žive dediščine. Aktivnosti Večgeneracijskega centra se bodo odvijale vsak petek, med 16. in 19 uro.

 

 tl_files/slike/20170314_171728.jpg

 

Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev  

9. 3. 2017

  

 Društvo vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev je v marcu pripravilo tradicionalno društveno ocenjevanje vin. Ocenjevanje je že drugo leto zapored potekalo v Zwittrovi dvorani Hiše žive dediščine. Zaradi velikega števila vzorcev, ki je presegalo število 140, sta vzorce ocenjevali dve petčlanski strokovni komisiji. Med ocenjenimi vzorci je bilo podeljenih 21 velikih zlatih priznanj, 61 zlatih priznanj, 29 srebrnih priznanj, 1 bronasto in 5 pisnih priznanj. Slavnostno prireditev z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj ter strokovnim predavanjem se je v Hiši žive dediščine odvijala 17. marca.

  

Izobraževanje Zveze kmetic Slovenije za člane ocenjevalnih komisij 

6. 3. 2017 

  

Zveza kmetic Slovenije je v sodelovanju z domačim Društvom podeželskih žena in deklet Bela Cerkev v Hiši žive dediščine pripravila strokovno izobraževanje za člane ocenjevalnih komisij na državnih ocenjevanjih pekovskih izdelkov. Strokovno predavanje je vodila predavateljica na Višji strokovni šoli Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, gospa Anica Pajer. Udeleženci izobraževanja so se preizkusili tudi v praktičnem delu, kjer so senzorično ocenjevali vzorce kruha, šarkljev in pletenic, ki so jih pripravili v domačem društvu.

 

 

Začetni tečaj Biodinamike

februar in marec 2017

 

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Dolenjska je v mesecu februarju in marcu organiziralo Začetni tečaj Biodinamike. Predavanja so potekala ob četrtkih, vodil pa jih je predsednik Društva Ajda, Jože Lusavec. Tečajniki so se spoznali s teoretičnimi in praktičnimi osnovami biološko-dinamične metode kmetijstva in pridobili znanje o pravilni pripravi tal za spomladansko setev, o varovanju pred škodljivci, o uporabi setvenega koledarja ter o pripravi in delu z biodinamičnimi preparati.

 

Prireditev ob praznovanju 10. obletnice delovanje Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev in obisk predsednika Boruta Pahorja 

25. 2. 2017

 

  

Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev je v Hiši žive dediščine s kulturno prireditvijo in podelitvijo priznanj najbolj zaslužnim članicam in članom, obeležilo svojo 10. obletnico delovanja. Praznovanje desete obletnice je bilo še toliko bolj slovesno, saj so se prireditve, poleg številnih gostov udeležile tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Tanja Strniša, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule in Kmetica leta, Jelka Krivec. Posebno presenečenje slovesnega večera pa je bil obisk predsednika države Boruta Pahorja, ki se je odzval povabilu predsednice društva gospe Nežke Dulc. Predsednik je ob prihodu zamesil tudi svoj hlebček kruha, ki so ga članice društva nato spekle v krušni peči in mu ga podarile ob odhodu iz Bele Cerkve. Kulturni program slovesne prireditve so soustvarjali pevci in pevke Kulturnega društva Mešani pevski zbor Šmarješke Toplice in Enja Bančov na klavirju. Prireditev je povezovala Zala Pungeršič.

 

 

tl_files/slike/10.obletnica DPZD Bela Cerkev.JPG

 

Prihod pohodnikov Planinskega društva Krka Novo mesto 

11. 2. 2017

 

Hišo žive dediščine in Belo Cerkev so v mesecu februarju obiskali pohodniki Planinskega društva Krka Novo mesto. Trasa pohoda je pohodnike vodila iz Šmarjeških Toplic, preko Vinjega vrha do Bele Cerkve. V Beli Cerkvi so si ogledali promocijski film in prostore Hiše žive dediščine. Mlajši udeleženci pohoda so v Škratovi sobi prisluhnili zgodbi o belocerkovških škratih, ki so jih nato obiskali še v Škratovi luknji.

 

Snemanje prispevka o Beli Cerkvi in Hiši žive dediščine za oddajo Po Sloveniji

27. 1. 2017

 

V mesecu januarju sta Belo Cerkev in Hišo žive dediščine obiskala terenska ekipa RTV Slovenija in novinarka Petra Držaj. Namen obiska je bila predstavitev naselja Bela Cerkev in Hiše žive dediščine v novi televizijski oddaji imenovani Po Sloveniji. Novinarko so najprej v Sobi žive dediščine sprejele članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, ki so jo poučile o pripravi Vinjevrške pogače. Med peko pogače je ekipa obiskala vinogradnike Društva vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev v Enološkem laboratoriju in si ogledala replike arheoloških najdb s širšega področja Vinjega vrha v Deželi arheologije. Na koncu je sledila še pokušina končnega pekovskega izdelka in kramljanje z domačini o življenju in zgodovini Bele Cerkve. 

 

Srečanje predstavnikov Krajevnih organizacij Zveze borcev Novo mesto 

17. 1. 2017

 

Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Šmarješke Toplice je v Hiši žive dediščine pripravila letno srečanje predstavnikov krajevnih organizacij, ki delujejo pod okriljem Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Posamezne Krajevne organizacije so se oblikovale na območjih osmih dolenjskih občin in sicer mestne občine Novo mesto, Dolenjske Toplice, Straža, Škocjan, Šentjernej, Mirna Peč, Žužemberk in Šmarješke Toplice. Po uvodnih pozdravih predsednika združenja in predstavitvi načrtov delovanja društva v letu 2017, so si obiskovalci ogledali kratke filme in fotografije preteklih dogodkov ter prostore Hiše žive dediščine.

 

Gledališka predstava »Moža je zatajila" 

14. 1. 2017

 

Gledališka sekcija Prostovoljnega gasilskega društva Soteska, ki deluje pod imenom Mlada zarja, je v Zwittrovi dvorani Hiše žive dediščine gostovala s komedijo »Moža je zatajila«. Zgodba se je razpletala okoli mladega, sveže poročenega in zaljubljenega para, katerega mirno zakonsko življenje je skalil obisk bogate, samske tete - sovražnice vseh moških, ki pa ji njena sveže poročena nečakinja ni zaupala, da ima moža. V vrsti komičnih zapletov in dogodkov, je prava resnica le prišla na dan. Prepričljiva igra mladih dramskih ustvarjalcev je dodobra nasmejala publiko v Zwittrovi dvorani in požela velik aplavz.

 

Delavnica LAS Dolenjska in Bela krajina in praznično druženje v Hiši žive dediščine

21. 12. 2016

 

Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina je v Hiši žive dediščine pripravila delavnico za pomoč prijaviteljem pri izpolnjevanju vlog v okviru prvega javnega poziva za izbor projektov na območju Dolenjske in Bele krajine. Uvodni delavnici je sledilo praznično druženje ob zaključku leta in pogostitev, ki so jo pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Udeleženci dogodka so si ogledali tudi prostore Hiše žive dediščine in preizkusili svoje spretnosti v kuhinji ter Sobi ustvarjalnosti.

 

 

Božično novoletni koncert Godbe na pihala Šmarješke Toplice

17. 12. 2016

 

Godba na pihala Šmarješke Toplice je v prazničnem mesecu decembru pripravila že sedmi tradicionalni božično-novoletni koncert pod naslovom »Zvezde na nebu«. Glasbeni dogodek je godba izvedla tako v Kulturnem domu Šmarjeta, kot v Zwittrovi dvorani Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi. V do zadnjega kotička napolnjeni Zwittrovi dvorani so godbeniki in godbenice predstavili pester glasbeni repertoar, ki sta ga še dodatno popestrila moška pevska zasedba DECI in lokalni harmonikar Klemen Hribar. Za humorne vložke je poskrbel izurjeni dirigent godbe Brane Ambrožič s skupino godbenikov. Predsednik godbe Gregor Zorko je na koncertu javnosti predstavil tudi štiri nove člane godbe, ki so število godbenikov dvignili na 30 članov in članic. Prireditev je povezovala voditeljica Majda Kušer Ambrožič.

 

 

Godbeniki koncert pripravili v Šmarjeti in Beli Cerkvi (Dolenjski list, Lidija Markelj)

 

Koncert šmarješke godbe (Vaš kanal)

 

Srečanje s predsedniki društev občine Šmarješke Toplice

14. 12. 2016

 

Vsako leto v prazničnem mesecu decembru Občina Šmarješke Toplice organizira zaključno srečanje s predstavniki lokalnih društev. Letošnje srečanje je potekalo v Zwittrovi dvorani, kjer so predstavniki društev prejeli veliko novih informacij o načrtovanih javnih razpisih, ki jih občina pripravlja v letu 2017, o projektih na področju turizma in kulture, ki se bodo prijavljali in izvajali v tem letu ter bili pozvani k načrtovanju društvenih prireditev in dogodkov za leto 2017 in sooblikovanju letnega koledarja prireditev v občini Šmarješke Toplice.

 

Intenzivne vaje Godbe na pihala Šmarješke Toplice

2., 3., in 4. 12. 2016

 

V začetku meseca decembra so se članice in člani Godbe na pihala Šmarješke Toplice v Hiši žive dediščine intenzivno pripravljali na izvedbo tradicionalnega božično-novoletnega koncerta. V treh dneh priprav so dodobra izpilili skladbe prazničnega koncertnega repertoarja, ki so ga izvedli dvakrat in sicer 16. decembra v Kulturnem dvorani v Šmarjeti in 17. decembra v Zwittrovi dvorani Hiše žive dediščine.

 

Obisk članic Zveze kmetic Slovenije 

21.11.2016

 

Hišo žive dediščine so v sklopu programa dvodnevnega seminarja, ki se je odvijal v Termah Šmarješke Toplice obiskale tudi članice Zveze kmetic Slovenije, ki so se v Sobi žive dediščine srečale s svojimi članicami iz Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Predstavljene so jim bila aktivnosti in delovanje domačega društva ter društveni prostori. Obisk Bele Cerkve so zaključile z ogledom filma o Šmarjeških Toplicah in prostorov Hiše žive dediščine.

 

   

Obisk članov Društva upokojencev Škofja Loka 

18.11.2016 

    

Hišo žive dediščine je obiskalo kar 80 članov Društva upokojencev Škofja Loka, ki so se v Beli Cerkvi ustavili na poti na Martinovanje na Studencu. Po dobrodošlici z vinjevrško pogačo in domačim čajem so si ogledali film o občini Šmarješke Toplice, se sprehodili skozi prostore Hiše žive dediščine in obujali spomine na svoje šolske dni. Obiskovalce sta presenetila predvsem vsebina hiše ter zagnanost in aktivnost lokalnih društev.


  

Odprtje razstave Karlovškovih ornamentov avtorja Matjaža Brojana 

13.11.2016

  

V nedeljo, 13. novembra, je v Zwitrovi dvorani v sklopu kulturne prireditve ob 10. obletnici samostojne Občine Šmarješke Toplice, potekalo odprtje razstave ornamentov Jožeta Karlovška v lesu. Avtor lesenih rezbarij z motivi ornamentov razstavljenih v Zwittrovi dvorani je Domžalčan Matjaž Brojan, upokojeni radijski novinar in ustvarjalec, ki Karlovškovo delo in življenje raziskuje že vrsto let. Prireditev so soustvarili lokalni glasbeniki in literati, ki so se predstavili s svojimi avtorskimi deli.

 

Deset let Občine Šmarješke Toplice (Dolenjski list, Lidija Markelj)

  

Obisk Združenja borcev za vrednote NOB iz Idrije 

12.11. 2016

   

V sklopu udeležbe na spominskem pohodu in slovesnosti ob praznovanju 75. obletnice organiziranega napada na nemško postojanko na Bučki, so člani Združenja borcev za vrednote NOB iz Idrije ob spremstvu domačega združenja obiskali tudi Belo Cerkev in Hišo žive dediščine. Po uvodnem sprejemu z vinjevrško pogačo in pozdravu predsednika Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Šmarješke Toplice, so si ogledali vsebino in posamezne prostore Hiše žive dediščine.

 

Gledališka predstava Zmenek 

29.10.2016

 

V Zwittrovi dvorani Hiše žive dediščine je gostoval Teater Otočec, ki se je predstavil s komedijo Zmenek, avtorja Vinka Möderndorferja. Štiričlanska igralska zasedba v postavi Jerneja Strgarja (gospod Mirko), Nine Brgan (gospodična Suzana), Martina Gorenca (gospod Albert) in Cvetke Piberčnik (mama) je na hudomušen način prikazala problematiko sodobnega zmenkovanja preko spletnih oglasov.

 

Predavanje in degustacija mladih vin 

10.11.2016

   

Društvo vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev je v Zwittrovi dvorani pripravilo strokovno predavanje o kletarjenju, ki ga je vodil Jože Zupančič. Dogodek je bil pospremljen z degustacijo vzorcev letošnjega mladega vina.

  

Dnevi turizma in zabave 2016

3.9 in 4.9.2016

  

Letošnje dogajanje v sklopu Dni turizma in zabave je zopet potekalo v Beli Cerkvi. V nedeljo je Hiša žive dediščine odprla svoja vrata za vse obiskovalce. Organizirani so bili vodeni ogledi prostorov hiše in ogled predstavitvenega filma Občine Šmarješke Toplice. V soboto in nedeljo zvečer se je v Zwittrovi dvorani vrtel slovenski film Čas brez pravljic, katerega prizori so bili v osemdesetih letih snemani prav v Beli Cerkvi, kar je bilo še posebej zanimivo za gledalce iz Bele Cerkve in okolice, ki so v filmu tudi sami nastopili v vlogi statistov.

 

Dnevi turizma in zabave "Tu smo doma" (Dolenjski list, Lidija Markelj)

 

Obisk ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča in ministra za gospodarstvo in razvoj Zdravka Počivalška

17.6. in 27.6.2016

  

V mesecu juniju sta Občino Šmarješke Toplice s svojimi sodelavci obiskala minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in minister za gospodarstvo in razvoj Zdravko Počivalšek. Po uvodni predstavitvi delovanja občine in uspešno izvedenih projektih v preteklih letih, so ministroma bili predstavljani tudi načrti projektov za prihodnost. V sklopu ogleda območja Občine Šmarješke Toplice, jima je bila predstavljana tudi najnovejša pridobitev na področju kulture Hiša žive dediščine. Primer dobre prakse na področju kulture in turizma sta pohvalila in zaželela uspeha pri nadaljnjem delovanju.

  

OBISK MEDNARODNE OCENJEVALNE KOMISIJE TEKMOVANJA V UREJENOSTI EVROPSKIH KRAJEV ENTENTE FLORALE

30.6.2016.

 

Hišo žive dediščine so obiskali člani mednarodne ocenjevalne komisije tekmovanja v urejenosti evropskih krajev imenovanega Entente Florale in se seznanili s društvenimi aktivnostmi v kraju ter družabnim dogajanjem.

 

Video televizija Vaš kanal

 

6. DRŽAVNO OCENJEVANJE KRUHA IN PRIREDITEV SOŽITJE KRUHA IN VINA V BELI CERKVI,

9. in 10.4.2016

 

V sklopu prireditve Sožitje kruha in vina je v nedeljo, 10. aprila potekala slovesna prireditev s podelitvijo priznanj ocenjenim kruhom ter podelitvijo priznanj najboljšim vinogradnikom društvenega ocenjevanja vin, ki ga je v mesecu marcu pripravilo domače Društvo vinogradnikov Vinji vrh–Bela Cerkev. Najboljši kruh z največjim številom točk sta spekli Ana Zupančič in Marija Jakše. Na prireditvi, ki jo je povezovala domačinka Zala Pungeršič, so podelili tudi deset plaket za trikrat osvojeno zlato priznanje za kruh enake kategorije, ki so ga nagrajenke spekle tri leta zapovrstjo. Tradicionalne »poličke« za najboljše pridelovalce vina je najbolj uspešnim vinogradnikom podelil tudi predsednik vinogradniškega društva Jože Košak. Najboljši cviček je pridelal Milan Jakše iz Gorenjega Gradišča, z najboljšim dolenjskim belim vinom se lahko pohvali Tone Turk iz Otočca, z dolenjskim rdečim Mojca Tomšič iz Vinjega vrha, najboljšo modro frankinjo in laški rizling pa je pridelal Aleš Kalin iz Dolenjega Gradišča. Priznanje za najboljši laški rizling pozne trgatve je prejela Marjeta Kopina iz Bele Cerkve, prav tako pa je priznanje za najboljši rumeni muškat ostalo v domači Beli Cerkvi, pridelal ga je domačin Slavko Škrbec.

 

Pred prireditvijo je obiskovalce pred Hišo žive dediščine pričakala Godba na pihala ter rokodelci in obrtniki s svojimi izdelki na stojnicah. Pri članicah društva podeželskih žena je bilo možno degustirati vzorce kruha, na stojnici vinogradnikov pa poskusiti domače salame in novo letino cvička. V sklopu prireditve si je bilo mogoče ogledati tudi razstavo ocenjenih vzorcev kruha.

 

Nedeljsko popoldne je minilo v prijetnem vzdušju in v družbi tako dobrega kruha, kot tudi vina.

 

 

 Na državnem ocenjevanju 51 zlatih medalj; največ točk Mariji Jakše in Ani Zupančič,

MMC RTV SLO (Bojana Lekše),

 

Najboljši kruh spekli Ana Zupančič in Marija Jakše,

Dolenjski list (Lidija Markelj)

 

 

OBMOČNO SREČANJE PEVCEV LJUDSKIH PESMI IN GODCEV, JSKD NOVO MESTO, 18.5.2016

 

Hiša žive dediščine je 18. maja 2016 gostila Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž » Naj zazveni ljudska pesem«, ki ga je pripravil Javni slad za kulturne dejavnosti Novo mesto. V sklopu srečanja se je predstavilo sedem skupin ljudskih pevcev. Dogodek je otvorila domača skupina Šmarjetke, predstavile so se še Ljudske pevke Klasje iz Škocjana, Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči, Ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih Toplic, Pevska skupina Podgorjanski prijatelji iz Novega mesta, Ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne in Pevska skupina Li-La Folklornega društva Kres iz Novega mesta. Nastope pevcev je strokovno spremljala dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Nastopajoči pevci so bili navdušeni nad novo, še neodkrito Zwittrovo dvorano Hiše žive dediščine ter sprejemom Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev z vinjevrško pogačo.

 

SREČANJE ŽUPANJ SLOVENIJE V OBČINI ŠMARJEŠKE TOPLICE

18.2.2016

 

Hiša žive dediščine je v mesecu februarju gostila Srečanje slovenskih županj,katerega gostiteljica je bila županja Občine Šmarješke Toplice mag. Bernardka Krnc. Vabilu na skupno druženje se je odzvalo 13 slovenskih županj. V Hiši žive dediščine so se županje spoznale z veščinami priprave testa za domači kruh, v Enološkem laboratoriju pa z vzorci lokalno pridelane žlahtne kapljice. Ob ogledu prostorov Hiše žive dediščine so v Škratovi sobi zapele z otroci iz vrtca Sonček. Druženje je ves čas spremljala pozitivna energija in kovanje načrtov za prihodnost.

 

 
tl_files/slike/Brez naslova 1.png

 

 

13 slovenskih županj včeraj spoznavalo šmarješko občino

Dolenjski list(Lidija Markelj)

 

 

SNEMANJE ODDAJE DOBRO JUTRO V HIŠI ŽIVE DEDIŠČINE IN BELI CERKVI

11.12.2015

 

Dan v Beli Cerkvi se je tistega mrzlega in meglenega petkovega jutra pričel drugače, kot se je pričenjal do sedaj. Vas je v zgodnjih jutranjih urah obiskala snemalna ekipa oddaje Dobro jutro z voditeljico Katjo Tratnik in prehransko svetovalko Marijo Merljak. Ekipa se je na prizorišče pripeljala s turističnim vlakom, pozdravila sta jo Godba na pihala Šmarješke Toplice z živahno glasbo in Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev s toplo Vinjevrško pogačo. Na vaškem trgu, pod kostanji, so se na stojnicah predstavljala lokalna društva – Društvo vinogradnikov Vinji vrh - Bela Cerkev je pripravilo vinjevrško obaro, mlina Košak in Rangus sta predstavila svoje izdelke, ljudske pevke Šmarjetke pa so živahno dogajanje še dodatno popestrile s petjem ljudskih pesmi. Tema jutranje oddaje je bila predstavitev kaš in jedi iz različnih vrst žit. Otroci iz Osnovne šole Šmarjeta so pri šolskem krožku pripravili zdrave jedi iz kaš primerne za jutranji zajtrk in jih predstavili obiskovalkama. V Sobi žive dediščine so gledalci lahko občudovali bogato razstavo jedi iz različnih vrst žit, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. S pesmijo o ajdi se je predstavil otroški pevski zbor Osnovne šole Šmarjeta. V Deželi arheologije je gledalcem zgodovino tukajšnjih krajev in pomembne arheološke najdbe predstavila županja mag. Bernardka Krnc. 

  

 

Prispevek o kašah iz Bele Cerkve v oddaji Dobro jutro,

RTV SLO (Marija Merljak)

 

HIŠA ŽIVE DEDIŠČINE V MEDIJIH

 

"Hiša žive dediščine v Beli Cerkvi res živa", Dolenjski list (Lidija Markelj)

 

"Hiša pomeni dom, zato se v njej radi zadržujemo!", MMC RTV SLO (Bojana Lekše)

 

"Hiša žive dediščine v oddaji Dobro jutro", Časopis Na dlani 

 

Nekdaj hram učenosti, zdaj pa kulturni dom, Dolenjski list (Lidija Markelj)

 

Hiša žive dediščine odprla vrata, televizija Vaš kanal

 

Namesto šole Hiša žive dediščine, Delo (Zdenka Lindič-Dragaš)

 

Izgradnja Hiše žive dediščine, televizija Vaš kanal

 

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki